Farm Hack innovaatiokilpailu

28.06.2018

Maaseutua, aurinkoa ja tunnelmaa

Osallistuin Turun yliopiston toukokuussa 2018 järjestämään Farm Hack -maatalousaiheiseen innovaatiokilpailuun. Olin kuullut muilta opiskelijoilta, että hackathonit ovat superhyviä juttuja. Lisäksi halusin kokeilla monimuoto-opiskelijana, miten opintopisteitä voi saada erilaisella tavalla.

Kiinnostuin tapahtumasta nähtyäni julisteen ilmoitustaululla. Ilmoittauduin mukaan ennakkoluulottomasti, koska mainoksen mukaan tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki maatalouden kehittämisestä kiinnostuneet, ammatti- ja koulutustaustaan katsomatta.

Tradenomitutkinnon aikanaan suorittaneena ja tällä hetkellä restonomiopintoja monimuotona tekevänä “kaupunkilaistyttönä” en tuntenut maatalousasioita kovinkaan hyvin. Olen kuitenkin kiinnostunut lähiruoasta, ja avoin data vaikutti mielenkiintoiselta.

Alkuperäinen ideani lähiruokaan liittyvästä sovelluksesta muuttui saatuamme toimeksiantajien haasteet paikan päällä perjantaina klo 17. Tässä vaiheessa muodostimme tiimit ja aloimme kehitellä uusia ratkaisuja. Tuli kiire saada uusi idea, koska pitchaus oli aikataulun mukaan lauantaina klo 16. Aikaa oli vain 22,5 tuntia!

Työskentelimme ankarasti klo 21 asti, jonka jälkeen pääsimme nauttimaan Tuorlan maisemista ja ihanasta rantasaunasta runsaan iltapalan kera.  Pöydän äärellä tutustuin muihin kilpailijoihin ja huomasin viihtyväni hyvin kansainvälisessä seurassa. Illan pimetessä ja satakielen laulaessa kävelimme yhdessä läpi maalaismaiseman kohti majapaikkaamme Tuorlan majataloa.

Seuraavana päivänä erittäin maittavan aamupalan jälkeen siirryimme takaisin tiedekeskukseen klo 10. Siellä työstimme kuumeisesti haastetta ja valmistelimme esitystämme. Livian maaseutuopiston Tuorlan yksikössä oli samaan aikaan avoin yleisötilaisuus ja pääsimme lounastauon aikana tutustumaan opiston toimintaan ja kotieläimiin.

Mielestäni Farm Hack oli positiivinen innovaatiokilpailu kokemus. Opin sen, että erilaisia haasteita ei pidä pelätä vaan pitää ottaa härkää sarvista. Tapahtumassa minua kiinnosti nimenomaan erilainen, pois omalta mukavuusalueelta oleva haaste ja ratkaisun löytäminen siihen.  Alkuun pääseminen ja haasteen sisäistäminen ilman mitään kokemusta maataloudesta oli aluksi vaikeaa. Auttoi, kun keskustelimme toimeksiantajien kanssa ja saimme tarkempaa tietoa rukiin viljelyyn liittyvistä haasteista. Ratkaisussamme sovelsimme tätä tietoa siihen, miten avointa dataa voidaan hyödyntää kasvuolosuhteiden parantamiseksi.

Lisäksi opin myös sen, että pitää olla avoin mieli, olla valmis mukautumaan ja oppimaan pois vanhoista työtavoista ja hyväksymään uusia juttuja. Yhteenvetona kokemus Farm Hackista oli varsin haasteellinen mutta mielenkiintoinen. Sain myös uutta itsevarmuutta ja luottamusta siihen, että pystyn tuottamaan ratkaisuja myös omaan osaamisalueen ulkopuolella. Suosittelen todellakin kaikille osallistumista innovaatiohaaste ja hackathon tapahtumiin – eikä pelkästään opintopisteiden takia!

Teksti: Sari Pieviläinen, XAMK